Вход във сайта
Забравена парола?

или създай акаунт
създай акаунт

Използвани материи и материали

ВИДОВЕ МАТЕРИИ

Материите биват:

1. Естествени, растителен произход (памук, лен)

2. Естествени, животински произход (вълна, кашмир, коприна)

3. Изкуствени (вискоза) – на основата на целулоза. Извличат се като естествените, но се обработват като синтетичните.

4. Синтетични (полиестер, акрил, найлон, ликра) – на основата на петрол.

ХАРАКТЕРИСТИКА

Естествени - памук

COTTON

Памукът е мек, силно попивателен. Затова и лесно се цапа. Подходящ за бельо, спално бельо, хавлии, тениски. Лесно се глади, но и лесно се мачка. Не е еластичен и не е подходящ за спортни екипи, освен ако не е в комбинация с друга, по-еластична материя. След пране се свива. С времето губи формата си.

Естествени – лен

LINEN

Ленът е мек, но по-здрав от памука. Държи хладно и е подходящ за летни дрехи. Много лек. Не е еластичен. Не попива добре, затова пък не се петносва лесно. Като всички меки материи, лесно се глади, но и лесно се мачка.

Естествени - вълна

WOOL

Вълната е най-топлия плат. Тежък. Може да “драска” по кожата, ако не е обработена добре, така че винаги пробвайте на голо. Не попива лесно, но накисната във вода (при пране например) става много тежка. Съхне трудно.

Естествени - кашмир

CASHMERE

Кашмирът е вид вълна - козя вълна. Фина, мека, здрава и лека. Много топла, но за разлика от обикновената вълна е тънка и не тежи. Пере се на ниска температура и трябва да се простира хоризонтално, за да не се разтегне и да увисне. Може да прави “топченца” по повърхността на дрехата.

Естествени - коприна / сатен

SILK / SATIN

Коприната е нишка, която се получава от буби. Естествено лъскава, тънка и много здрава. Нулева еластичност – материята е гладка, но твърда. Не образува статично електричество.

Сатенът е коприна, изтъкана по определен начин. В някои случаи сатенът може да съдържа и други материи – синтетичните найлон и полиестер – и пак да се етикира като сатен. Разликата между сатенът и коприната е, че той е лъскав само от лицевата страна, а вътрешната е мека и мъхеста.

Изкуствени – вискоза (изкуствена коприна)

VISCOSE (ART SILK)

Вискозата се получава от естествени целулозни нишки, но с допълнителна обработка както при синтетичните материи. Лъскава или по-лъскава от естествената коприна.

Вискозата може да е изкуствен заместител също на памук, лен и вълна. Като цяло е гладка, мека, прохладна, попива добре. В същото време не спарва. Хавайските ризи в периода 1930-1950 са били изцяло от вискоза.

Синтетични - полиестер / полиетилен

POLYESTER / POLYETHYLENE

Полиестерът е вид полимер, т.е. химично съединение. Най-често под полиестер се разбира “polyethylene terephthalate (PET)” - същото вещество, от което се правят пластмасовите шишета. Полиестерите включват както естествени химикали, така и синтетични.

Като всички синтетични материи, полиестерът се мачка по-трудно, задържа цвета по-дълго и е издръжлив. За сметка на това усещането не е като при естествените материи. Лесно се наелектризира.

Синтетични - акрил (изкуствена вълна)

ACRYLIC

Акрилът е лек и мекичък, имитация на естествената вълна. Но не толкова топъл. Може да имитира и други материи. Най-добре задържа цвета спрямо всички останали материи. Тъй като е синтетичен, лесно се наелектризира.

Синтетични - найлон

NYLON

Найлонът е създаден с цел да бъде заместител на коприната. Но не в коприната за дрехи, а в коприната за въжета, парашути, палатки и пр.

Тънък е, лесно се наелектризира, не топли. Спарва. Като цяло не е подходящ избор за дрехи, освен като външно покритие - против дъжд и вятър.

Синтетични - ликра (еластан)

LYCRA (ELASTANE, SPANDEX)

“Ликра” и “еластан” е едно и също. (Всъщност “Lycra” е търговска марка, която е станала нарицателно - както “Xerox”.)

Това е синтетична, много еластична материя, често с блясък. Използва се за бански, клинове, чорапогащници, танцови и спортни облекла.

ЕСТЕСТВЕНИ И СИНТЕТИЧНИ МАТЕРИИ

 • Като цяло естествените материи са:
 • По-добри като комфорт
 • По-лесно се мачкат
 • По-лесно се цапат
 • Не са еластични
 • Не се наелектризират
 • Абсорбиращи
 • Не толкова издържливи
 • Като цяло синтетичните материи са:
 • Не толкова комфортни
 • Не се мачкат лесно
 • Не се цапат лесно
 • Може да са еластични
 • Наелектризират се
 • При гладене може да се стопят от висока температура
 • Издържливи са, включително като цвят

Често в производството на дрехи се използва комбинация от естествени и синтетични материи. Целта е да се вземе най-доброто и от двете. Така че ако дрехата ви не е 100% памук или 100% вълна, това не е страшно.

Също така обаче синтетичните материи като цяло са по-евтини от естествените. И логично, производителите са изкушени. Затова като гледате материята на дрехите, избирайте дрехи с голяма част естествени съставки.

Винаги гледайте инструкциите на етикета - как се пере дрехата, как се суши, как се глади. (Обикновено не обръщаме внимание на тези неща в магазина, защото сме се прехласнали по дрехата; после обаче това може да ви излезе през носа.)

Седефът или пиган, е естествено образуващ се материал от съчетание на органични и неорганични вещества. Изграден е от шестоъгълни плочици, наредени в непрекъснати успоредни пластинки, комбинация от крехки плочки и тънки слоеве еластичен биополимер. Придава на материала якост и здравина.

В Collection Ka bo използваме висок клас материали като рог, дърво, седеф, слонова кост, корк, корозо, камъни Swarovski. Вероятно от всичко изброено най-малко познат или напълно непознат ви е така нареченият „корозо”. 

Това е вид тропическа палма от рода Phytelephas, която се нарича още „тагуа” или „корозо”. Вирее в дъждовните гори на Южна Америка. В големите й плодове има по няколко ядки с кафява външност и много твърда бяла сърцевина. На външен вид и по пожълтяването при слънчево греене тя прилича на слонова кост и затова се нарича „растителна слонова кост”. Тази прилика се цени високо.